23 júla 2008

Oko

Po prečítaní názvu príspevku ste sa možno niektorí zamysleli, prečo píšem recenziu na film z roku 2002 od japonských tvorcov. Ja však píšem recenziu o úplne novom remaku slávneho filmu The Eye, ktorý vyšiel len teraz v roku 2008. Nevidel som film z roku 2002, preto nemôžem spraviť porovnanie recenzií, čo je škoda.


Hlavnou postavou je Sydney Wellsová (Jessica Alba), ktorá ešte ako malé dieťa prišla o zrak pri hre s jej sestrou Helen (Parker Posey). Vďaka tomu sa však naučila svet vnímať pomocou iných zmyslov.
Helen však aj po mnohých rokoch cíti vinu a zháňa rohovku pre svoju sestru. Sydney podstúpi transplantáciu rohovky a učí sa spoznávať nový svet okolo nej. Začína však vidieť divné tiene a miesta, ktoré sa pred ňou vytvárajú. Zo začiatku to pripisuje šoku z operácie. To isté tvrdí aj jej doktor Paul Falkner (Alessandro Nivola).
Sydney však začína tušiť, že vidí duše mŕtvych ľudí a tieňe, ktoré tieto duše dopravujú do záhrobia. Doktor jej však nechce veriť. Nikto jej nechce veriť. Po mnohých zvláštnych udalostiach jej však doktor uverí.
Spolu so Sydney začnú pátrať po minulosti darkyne, lebo pomocou jej očí vidia jej minulosť. Dozvedajú sa postupne celý príbeh a vízie začnú dávať zmysel. Na konci ich čaká neľahká úloha. To, ako sa s ňou vysporiadajú si pozrite.

Film ma zaujal pútavým a dobre spracovaným dejom. Grafická stránka tiež nie je na zahodenie. Premeny prostredia ako aj odraz v zrkladle sú zvládnuté perfektne. V deji upútajú hlavne naznačenia a drobnosti. Všimnite si rozsypaný cukor v kaviarni, v ktorom sú odtlačky dlane, taktiež náznakom sú aj hodiny, ktoré ukazujú 1:06. Tento film ma veľmi zaujal preto, lebo to nebol žánrovo len horror a dej bol o to lepší. To je veľké plus tohto filmu.


Žáner: Horror/dráma/thriller

Dĺžka: 98 minút

Krajina pôvodu: U.S.A.

Rok: 2008

Réžia: David Moreau

Hrajú: Jessica Alba, Alessandro Nivola, Parker Posey


Moje hodnotenie: 9/10


Oficiálna stránka filmu: The Eye

DVD obal: Obal

Iná recenzia: Recenzia


p.s. tento film sa oplatí pozrieť. ;-)

pošli na vybrali.sme.sk

3 komentáre:

  1. v podstate je to to isté čo prvé oko, teda aspoň dejovo :)
    mimochodom, film má grafickú stránka? nemýliš si to s hrami? Film môže mať akurát tak špeciálne efekty, tak asi si tým myslel to...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Marty tie efekty sú grafickou stránkou filmu, všetko je to len grafika pomocou PC, ktorá vytvorí obraz v zrkadle :D ale asi by bolo lepšie pomenovanie špeciálne (d)efekty :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. lol :)
    no čumol som wikipediu, a v spojení filmov je tam len, že počítačová grafika sa používa vo filmoch, kde je ťažké spraviť záber reálny, teda asi sa používa len keď je celý obraz nepravý, predpokladám, že ak je niečo na obraze skutočné, tak je to už špeciálny efekt ...v podstate... :)

    OdpovedaťOdstrániť

Pozri tiež:



Oficiálny e-mail: MGPJohny@gmail.com
Kopírujte len s mojím povolením alebo uveďte zdroj.

Johny ©2008-2009