26 septembra 2008

Gothic-hra


Poslednou hrou, ktorá ma zaujala je práve RPG-čko Gothic. Nie je to hra najnovšia, je však zaujímavá.
Príbeh začína, keď sa ocitáte na druhej strane magickej bariéry. Prvý človek, ktorého stretnete je Diego. Je to veľmi príjemná postava, prakticky vám bude priateľom celú hru a je to správny chlapík.
Po rozhovore s Diegom máte na výber, ku ktorému táboru (camp) sa pridáte:

  • Starý tábor (Old camp)-tvoria ho zväčša baníci, ktorí pracujú pre rudného baróna Goméza.
  • Nový tábor (New camp)-tu nájdete rôznych banditov a vrahov, ale základ tvoria žoldnieri, ktorí chránia mágov vody. Tí chcú zničiť bariéru explóziou rudy.
  • Sektársky tábor (Brotherhood)-sú tu vyznávači boha Spáča (Sleeper), ktorí ich má zachrániť a zničiť bariéru. Čakanie si spríjemňujú zbieraním a fajčením marihuany.
Ja som sa pridal ku starému táboru, ale určite sú dobré aj iné tábory. Je však jedno, ku komu sa pridáte, lebo v každom tábore musíte plniť úlohy a tak zaujať vašich "šéfov". Všetky misie vedú k jednému cieľu a tým je dostať sa von z bariéry. Postaráte sa o to vy, priamo v strede krajiny Orkov, kde sa nachádza Spáčov chrám. Musíte poraziť Spáča, aby ste zničili bariéru. Po jeho zabití ste hrdinom, ale nie dlho, lebo vás zavalia kamene a to už je začiatok druhého pokračovania hry Gothic, teda Gothic 2.


Medzi postavy, ktoré vám budú v hre pomáhať patria Diego, Lester, Gorn, Milten, Xardas, Ur-Shak. Na týchto sa môžete vždy spoľahnúť. Tieto postavy nemôžu zomrieť, lebo tvoria príbeh, takže ak ich napadnete, zabijú vás.
V hre sa nachádzajú aj zaujímavosti. Napríklad si môžete opekať mäso a tým zväčšíte jeho schopnosť obnoviť vám život. Môžete kuť meče a tak si zarábať. Všetko, čo pozbierate môžete aj predávať a tak získavať peniaze - teda rudu.
Platidlom tu nie sú zlaté mince, ako by ste si mysleli, ale práve ruda. Medzi zaujímavosti patrí aj to, že nepríbehové postavy môžete okradnúť bez toho, aby ste ich zabili. Sú na to 2 spôsoby. Buď sa naučíte kradnúť (pickpocketing) alebo napadnete postavu, uberiete jej život na minimum a okradnete ju. Tým, že postave uberiete úplne život ju ešte nemusíte zabiť, iba ju omráčite. Zabiť ju zabijete, ak stlačíte Ctrl (alebo ĽT myši)+ šípka dopredu. Vtedy už postava neožije. Ja odporúčam zbytočných ľudí zabíjať, lebo získavate skúsenosti (experiences).
Získavanie skúseností je veľmi potrebné. Za každý dosiahnutý stupeň (level) máte 10 bodov, ktoré môžete použiť pri učení sa nejakej schopnosti. Môžete sa učiť sile (strenght), ovládaniu luku a kuše - teda obratnosť (dexterity), akrobacii (acrobatic), boj s jednoručnou (one-handed) a obojručnou (two-handed) zbraňou, mágii a páčiť zámky (lockpicking).
Dobré je čím skôr sa naučiť získavať suroviny zo zvierat. Bohužiaľ je to za peniaze a tie sa zo začiatku veľmi ťažko získavajú. Začiatok hry bol naozaj obtiažny, najprv skôr pred zvieratami utekáte ako ich lovíte :). Dobrou taktikou je utekať pred zvieraťom k ľuďom, ktorí automaticky na zviera zaútočia. Zdržte sa tam aj vy a snažte sa zviera doraziť, aby ste získali skúsenosti. Ak vás sprevádza nejaká postava, tak sa skúsenosti za zabitie pridávajú vám, čo je celkom fajn.


Doteraz som spomínal výhody, ale sú tu aj nevýhody. Pri obchodovaní, najmä v neskorších častiach hry je to zdĺhavé. Nedá sa totiž číselne zadať cena, ktorú chcete zaplatiť a musíte pomocou Ctrl+ šípka vľavo/vpravo vyberať, čo chcete a držať to pri platení rudou. Ak kupujete napríklad nejaký drahý zvitok a máte držať Ctrl a šípku, kým nazbierate 8000 rudy, tak vás prejde chuť nakupovať :D.
Taktiež ovládanie celkovo nie je dobre vyriešené. Bojovať musíte tiež pomocou Ctrl+šípka, aj brať veci. Jednoduchší boj by bol s klikaním ĽT myši a to isté aj pre zbieranie vecí a rozhovory.


Dva malé zápory však nemôžu pokaziť celkový dojem z tak perfektnej hry s prepracovaným svetom ako je Gothic. Táto hra sa mi veľmi páčila a plánujem si zahrať aj Gothic 2, trojka mi bohužiaľ nepôjde. Takže ak hľadáte skvelú RPG a nevadí vám, že je trošku staršia, vrelo odporúčam!

Plusy a mínusy:
+ príbeh
+ veľký herný svet

+ zaujímavosť úloh

+ spracovanie

- ovládanie

Iná recenzia: Gothic
Návod: ABC games

pošli na vybrali.sme.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pozri tiež:



Oficiálny e-mail: MGPJohny@gmail.com
Kopírujte len s mojím povolením alebo uveďte zdroj.

Johny ©2008-2009