01 septembra 2008

QIP Infium RC3 (9012)


Za svoj krátky život som už, bohužiaľ, vyskúšal veľa IM klientov pre ICQ. Spomeniem napríklad Trillian, Mirandu, Pidgin. Vyskúšal som každý jeden a ani s jedným som nebol úplne spokojný. Možno sa niektorí pýtate, prečo som si nenechal pôvodného ICQ klienta. ICQ 5.1 bol vcelku dobrý, ale prišiel ICQ 6 a pôvodný klient sa zrazu chcel aktualizovať, aj bez môjho osobného chcenia. ICQ 6 je strašne veľký požierač pamäte RAM. Pomerne dlho sa štartuje a spomaľuje ostatné aplikácie.
Riešením v tejto situácii bol QIP (Quiet Internet Pager). Tiež sa vám aktualizuje, ale vždy príde zlepšenie a nie zhoršenie ako v ICQ 6.
Momentálne mám QIP Infium RC3 (9012). Program sám o sebe nemá veľkú veľkosť. Inštalačný balík má len 3,85 MB a nainštalovaný má 11 MB. Po nainštalovaní a spustení programu si vytvoríte účet na QIP.ru .
Nový QIP už je nielen ICQ klient, ale môžete ho používať aj na Jabber,teda ako náhradu Gtalk-u. Po spustení sa objaví okno programu. Nasledujúcimi obrázkami vám QIP RC3 popíšem:

  1. Ukázať alebo skryť offline kontakty (červené). Ja ich mám zobrazené, preto je tlačidlo sfarbené aj do červena.
  2. Súkromný zoznam- v ňom sa dá nastaviť, pre koho chcete byť vždy nevideľný, pre koho viditeľný a koho chcete ignorovať. Niekedy sa to zíde ;).
  3. História chatu a prenosu súborov.
  4. Nastavenia- vcelku bohaté nastavenia programu. Treba len skúšať.
  5. Jabber/Gtalk- ak svieti zelená, tak ste online. Môžete si vyberať z viacerých režimov dostupnosti.
  6. Služba od Qip.ru na volanie.
  7. Nastavenie viditeľnosti naraz pre všetky služby (Jabber, ICQ, ...)
  8. Obrázok a text k vášmu statusu.
  9. Nastavenie dostpnosti a statusu naraz pre všetky služby.
  10. Menu QIP, kde máte už spomínané nastavenia ale aj tlačítka, ktoré už máte v základnom okne.
  11. ICQ- klasický ICQ kvietok, taktiež môžete nastaviť rôznu dostupnosť.
  12. QIP účet na QIP.ru .
Tak toto bol popis základného okna, ktoré máte vždy pri štarte programu. Na oficiálnej stránke programu QIP si môžete stiahnuť rôzne pluginy, skiny a jazyky do programu. QIP je od našich bratov Rusov, ktorí na nás nezabúdajú a slovenský jazyk je dostupný ku QIP-u. Na obrázku nie sú popísané všetky tlačidlá, lebo po prejdení myšou v programe vám ukáže, na čo dané tlačidlo je a to pochopíte ;). Ďalej nasleduje obrázok okna chatu:

  1. Po prejdení myšou sa vám zobrazí tabuľka s informáciami o kontakte.
  2. Keď píšete, tak sa vám zobrazuje, koľko znakov ste napísali.
  3. Unikátne nastavenia- môžete si nastaviť zvuk upozornenia, ktorý bude len pre daný kontakt.
  4. V QIP-e sa dajú robiť aj odstavce pomocou klávesy ENTER. Ak však chcete ENTER-om posielať správy, je nutné zapnúť túto funkciu.
  5. Prepínanie medzi zobrazením samostatných okien a okien vo forme tabov, ako je na obrázku. Zobrazenie pomocou tabov výrazne šetrí čas, ak si píšete s viacerými ľudmi. Vždy stačí otvoriť len jedno okno a nie viacero.
  6. Takisto informácie o kontakte, tentokrát však ICQ.
Súbory sa dajú posielať a príjmať, ale len od užívateľov QIP-u. Z Gtalku a ani z ICQ klienta sa nedá súbor poslať na QIP a ani opačne. Nepôjde to. Výhodou QIP-u je, že vás neotravujú žiadne reklamy, po prejdení myšou nad kontakt sa vám zobrazí podrobné info o tom, ako dlho je kontakt prihlásený a akého má klienta. QIP zaberá minimum z pamäte RAM a nezaťažuje tak počítač. Ak sa vám nedarí prihlásiť na ICQ, tak jednoducho stačí počkať a QIP sa sám prihlási, keď to bude možné.
Ak nájdem lepšieho IM klienta, tak o ňom napíšem. U mňa určite vedie QIP (zatiaľ).

Download QIP-u tu: QIP.ru

pošli na vybrali.sme.sk

2 komentáre:

  1. Ahoj:) chcem sa spytat ze ak si nainstalujem QIP tak to je iny program ako icq?..a je to tak ze nebudem moct posielat subory niekomu kto ma icq?a naopak?..dakujeem

    OdpovedaťOdstrániť
  2. anonymný: ahoj, je to iný program ako ICQ. Je to však takisto klient pre protokol ICQ, teda tam svoje kontatky uvidíš a aj si s nimi môžeš písať.
    S tým posielaním súborov je to horšie. Je tam síce taká možnosť, ale nikdy mi to nefungovalo :(
    Momentálne používam multiklienta Digsby, no ani tam to nefunguje.

    OdpovedaťOdstrániť

Pozri tiež:



Oficiálny e-mail: MGPJohny@gmail.com
Kopírujte len s mojím povolením alebo uveďte zdroj.

Johny ©2008-2009