23 decembra 2008

Zástavy našich otcov + Dopisy z Iwo Jimy

fTieto dva filmy mi dokonale poslúžia ako experiment. Pokúsim sa spraviť recenziu na tieto filmy vzájomným porovnávaním.
Oba filmy režíroval rovnaký režisér Clint Eastwood a oba sa mu podarili. Filmy hovoria o tej istej udalosti- o boji o ostrov Iwo Jima, ktorý bol veľmi dôležitým strategickým bodom vo vojne medzi Američanmi a Japoncami v roku 1945.


zastavy nasich otcov postavenie vlajky
Prvý film sa zameriava na pohľad zo strany Američanov. Zachytáva nervozitu pred vojnou a dokonale zobrazuje morálku a psychiku vojska. Veď si predstavte, že ste na bojisku a zrazu vedľa vás spadne hlava vášho kamaráta, s ktorým ste sa ešte pred pár sekundami rozprávali. Ako by ste sa cítili? Toto všetko zobrazuje tento film. Po bojoch na pobreží sa americkým vojakom podarí dosiahnuť kopec Suribachi a spraviť fotografiu, ktorá zmenila výsledok vojny. Táto fotografia sa dostala až do Ameriky, kde v ľuďoch vyvolala túžbu pomôcť armáde a prispievali tak na výrobu zbraní.
Na fotke sa nachádzajú aj 3 vojaci, ktorí teraz cestujú po Amerike, aby presviedčali ľudí, že majú prispieť peniazmi. Spomienky na vojnu sú však silné a každý to zvláda inak a svojským spôsobom.

iwo jima general Kuribayashi
Druhý film je tak isto ako prvý rozprávaný v minulosti, teda opis toho, čo sa stalo. Zobrazuje prípravu japonskej armády, psychiku v tábore, kde vládne silná disciplína, ale aj napriek tomu všetci vedia, že si už vopred kopú hroby pre seba. Taktika generála Kuribayashiho narobí Američanom veľa problémov.
Tento film na rozdiel od prvého viac skúma pocity vojakov. Uvidíme menej bojov, ale viac ľudských citov. Strach, sklamanie, obetavosť, to je len hŕstka z nich. Budú tu aj kladné stránky vojny (ak nejaké teda sú), kde aj napriek vojne sa dokážu medzi sebou nepriatelia zhovárať, ale aj záporné stránky, ktorých je veľmi veľa.
Pokým v prvom filme bola dôležitá fotografia, tu si túto ulohu plnili listy. Listy od vojakov ich rodinám, v ktorých už všetci vedeli, že sa nevrátia, ale nemohli to otvorene napísať.

Pozretie oboch filmov mi pomohlo utvoriť si názor na vojnu a na obe strany. Stoja proti sebe ľudia a ako ľudia by sa aj mali správať. Nedá sa povedať, že jedna strana bola len zlá a druhá dobrá. Záležalo na charaktere danej osoby a to aj film ukázal. Veľkoleposť týchto filmov bola ohromná, ale našli sa aj menšie chybičky. Napríklad vojaka postrelili do pravej nohy, ale o chvíľu, keď sa plazil, mal poranenú ľavú. To je však zanedbateľné a film je veľmi kvalitným dielom. Clint Eastwood je nielen kvalitným hercom, ale už aj režisérom.

zastavy nasich otcov
Zástavy našich otcov:
Žáner: Akčný/ historický/ vojnový

Dĺžka: 132 minút

Krajina pôvodu: USA

Rok: 2006

Réžia: Clint Eastwood

Hrajú: Ryan Phillipe (John "Doc" Bradley), Jesse Bradford (Rene Gagnon), Adam Beach (Ira Hayes)

Moje hodnotenie: 10/10


Oficiálna stránka filmu: Flags of Our Fathers

DVD obal: Obal

Iná recenzia: Recenzia

IMDb: Flags of Our Fathers

dopisy z iwo jimy
Dopisy z Iwo Jimy:
Žáner: Dráma/ historický/ vojnový

Dĺžka: 141 minút

Krajina pôvodu: USA

Rok: 2006

Réžia: Clint Eastwood

Hrajú: Ken Watanabe ( generál Kuribayashi), Kazunari Nimomiya (Saigo), Tsuyoshi Ihara (Nishi)

Moje hodnotenie: 10/10


Oficiálna stránka filmu: Letters from Iwo Jima

DVD obal: Obal

Iná recenzia: Recenzia

IMDb: Letters from Iwo Jima

Obrázky: NY Times

pošli na vybrali.sme.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pozri tiež:



Oficiálny e-mail: MGPJohny@gmail.com
Kopírujte len s mojím povolením alebo uveďte zdroj.

Johny ©2008-2009