07 septembra 2008

Google Chrome vs. Firefox 3


Mal som tú česť stiahnuť si Google Chrome ešte v deň jeho vydania. Ako mnohých ľudí, aj mňa prekvapil spôsob inštalácie, aj keď pri rôznych vecičkách od Google ho používajú tiež. Ide o to, že si stiahnete inštalačku G Chrome a až pri inštalácii sa vám stiahne celá aplikácia. Nevýhodou je, že neviete akú má sťahovaný súbor veľkosť, kedy bude stiahnutý a podobné veci. Pre mňa sú takéto informácie dôležité, lebo mám veľmi pomalý internet a každý MB je pre mňa utrpením :D.

Po nainštalovaní si môžete importovať heslá a záložky z Firefoxu do G Chrome (budem hovoriť len o Firefoxe a G Chrome, lebo Explorer, Safari a Operu nepoužívam). Spustenie Chrome je oproti Ffox rýchlejšie, len nejaké 2-3 sekundy a hneď môžete pracovať s aplikáciou. Pri Firefox 3 trvá spustenie 3-4 sekundy, ale musím čakať ďalšie 3-4 sekundy, kým sa spustia add-ony a RSS záložky.
G Chrome skvele vyriešil priestor na monitore. Taby sa otvárajú v hornej lište. Pri Firefoxe máte niekoľko líšt a sú zbytočne široké. Keďže G Chrome je od Google, nepotrebujete žiadny Google toolbar ako vo Firefoxe, ale vyhľadávať môžete rovno vpísaním textu do lišty pre adresu.
Treba si zvyknúť na iné ovládanie. Vo Firefoxe máte záložky, históriu,... v hornej lište, ale v Chrome je to vpravo hore prostredníctvom 2 tlačidiel.
Prepracovaná a prehľadná je história. Vidíte aj presný čas, kedy ste stránku navštívili. Zaujímavosťou Chrome je inkognito okno, ktoré vo vašom PC nezanecháva žiadne stopy po stránkach, na ktorých ste boli. Ďalej môžete vytvárať skratky pre Google aplikácie, napríklad ja mám skratku z plochy na Gmail a jeho spustenie je rýchlejšie ako vo Firefox. Ja s mojím pomalým netom si ľahko všimnem zmenu rýchlosti a G Chrome je rýchlejší aj pri načítavaní stránok.
Zaujímavo vyzerá aj možnosť zmeniť taby na osobitné okná a potom ich zas vkladať späť do základného okna. Je to graficky pekné a možno pre niekoho aj užitočné a prehľadné.
Chýba mi možnosť zastaviť načítavanie stránky a aj to, že nevidím znázornené, aká veľká časť stránky je už načítaná.
Záložky sú oproti Firefox neprehľadné, nemôžete ich triediť do skupín podľa obsahu.
Chlapci a dievčatá z Google Chrome tímu sú aj vtipní, lebo zdrojový kód napríklad umiestnili pod možnosť "vývojár" a pritom ani nemusíte byť vývojár a zdrojový kód stránky chcete vedieť. Ďalej v nastaveniach je vcelku vtipne pomenovaná jedna časť "Pod kapotou".

Aj keď Google Chrome má mnoho vynikajúcich vlastností a určite z tohto prehliadača bude raz jednotka na trhu (keď sa vylepší), stále nemá podľa mňa na Firefox 3.
Ku svojmu surfovaniu po nete potrebujem Firefox, jeho add-ony, RSS, prehľadnosť záložiek a množstvo ďalších vecí. Dokým sa G Chrome nevylepší, tak budem stále používať Firefox a Chrome využijem len niekedy.

Ďalšie články o Chrome:
Marty a zas Marty
Mišo
Dávid

Download:
Google Chrome
Firefox 3

pošli na vybrali.sme.sk

4 komentáre:

  1. inštalovanie so sťahovaním: jo, a potom sa môže ešte stať že windows zakáže to sťahovanie a nasledujú problémy... v tomto je firefox lepší, keď ponúka inštalačný súbor priamo.
    Ohľadom rýchleho spustenia, je to rýchlejšie, pretože to nemá tak ako firefox nadbytočné rozšírenia na stiahnutie.
    Skratka na Gmail na ploche je super, ale čo potom? Ak máš nový mail napríklad s odkazom tak ti to otvorí v Google Chrome, takže sa mi nezdá užitočné Chrome používať len na to, buď ho používaš priamo alebo vôbec.
    Inak sa stotožňujem skoro so všetkými názormi. Firefox je pre mňa tiež lepší, u mňa skrátka záleží na zvyku. Ale Google Chrome by som pre jeho jednoduchosť dal napríklad rodičom :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mojim rodičom by som svoj PC do rúk nedával :) možno raz nám niekto daruje starý comp, ktorý dám rodičom a tam im nainštalujem asi len starý prehliadač, lebo comp nebude podporovať XP :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No...hehe...zas až taká reklama to nie je ;)

    OdpovedaťOdstrániť

Pozri tiež:



Oficiálny e-mail: MGPJohny@gmail.com
Kopírujte len s mojím povolením alebo uveďte zdroj.

Johny ©2008-2009