22 septembra 2008

Číslo 23

Asi si myslíte, že film o nejakom čísle sa nedá natočiť. Číslo 23 však nie je prvým takýmto filmom.


Dej sa začína vo Walterovej práci. Na začiatku je samé "keby". Keby Walter Sparrow odišiel z práce načas, keby nemusel chytať psa, ktorý ho pohrýzol, keby jeho žena Agatha nekúpila knihu, keby sa nestalo ani jedno, tak nie je film. Ono sa to však stalo a Walter začne čítať knihu, ktorú dostal ako darček.
Jeho žena ju už tiež prečítala a preto jej pripadá divné, že Waltera táto kniha tak nadchla a vidí sa v nej ako hlavná postava Fingerling. Myslí si, že on je hlavná postava a kniha je o ňom. Všetko presne sedí a postupne začína veriť magickej sile čísla 23. Vo filme je asi najčastejšia veta:"Vieš kedy sa stalo to a to a aký je súčet dátumu? 23!"
V celom filme sa hovorí o rôznych dátumoch (akože dôležitých), ktoré dávajú číslo 23. Tvorcovia si pritom dátumy vymýšľali tak, aby im vyhovovali. Všade vidia 23, aj keď ide len o bežný súčet a skoro vždy súčet tých istých čísel, takže keď tú istú kombináciu počujete dva a viackrát, je to nudné.
Walter je však posadnutý stále viac a rozhodol sa, že spolu s manželkou a synom vypátra, kto napísal tú knihu. Dostáva sa čoraz bližšie a zisťuje šokujúce informácie nielen o čísle 23, knihe ale aj o sebe. Stane sa z Waltera blázon alebo odhalí podstatu knihy?


Očakával som od tohto filmu viac, aj keď neviem, čo som vlastne mal očakávať od filmu, ktorý sa volá Číslo 23. Hľadanie súčtov čísel a používanie komutatívnosti mám aj v škole a nepotrebujem na to film, ktorý tak dlho vraví o falošných faktoch. Film je síce pútavý a divák chce stále viac vedieť: čo nasleduje v knihe, kto ju napísal a aké je vlastne rozlúštenie celej hádanky, ale aj tak je to stále o tom istom. Záver je síce prekvapivý, ale asi málo pravdepodobný v skutočnom živote. Tento film vyniká asi iba spracovaním, napínavosťou a hlavne hereckým výkonom Jimma Carreyho, ktorý vie byť nielen vtipný, ale dokáže zahrať aj vážnu rolu a celkom mu to tak aj pristane.

Žáner: Thriller/ mysteriózny

Dĺžka: 98 minút

Krajina pôvodu: USA

Rok: 2007

Réžia: Joel Schumacher

Hrajú: Jim Carrey (Walter Sparrow), Virginia Madsen (Agatha Sparrow), Logan Lerman (Robin Sparrow)

Moje hodnotenie: 6/10


Oficiálna stránka filmu: Number 23

DVD obal: Obal

Iná recenzia: Recenzia

p.s. po filme som začínal aj ja vidieť všade 23...nebezpečné búúúú :D
p.s.2 nezabudnite na vytváranie vašich recenzií.

Zdroj: Wordpress

pošli na vybrali.sme.sk

12 komentárov:

  1. Mne sa aj Číslo 5 žije páčilo :) A tá Agatha vcelku pekná je :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To je :) aj Fabricia ;) ak si videl film.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nie, kukal som Google Images :) A ako sa volá herečka, čo hrá Fabríciu?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Škoda, že je to tá istá :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. jjj... Agathu Sparrow hrá totižto Virginia Madsen. Teda aspoň podľa Johnyho MGP-čku...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vlastne to dava zmysel... ked Jim hral aj toho detektiva aj tu hlavnu postavu, tak aj zenska musela hrat aj fabriciu aj tu jej postavu... ale inak sranda ako ste sa zhodli ze sa vam paci, johnymu asi viac fabricia, a miovi Agatha :P

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Hehe, to je ale divné, keďže ja som na blondínky a páčila sa mi viac v tmavom prevedení :).
    Inak aj tá podľa IMDb "suicide blonde" je pekná, škoda, že tam hrá tak krátko :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Aha. No ja som nepovedal, že sa mi viac páči Agatha, Marty :P

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Pozemská os je naklonená o 23 stupňov. Ak poviete, že 23,5° stupňa, milovníci konšpirácií povedia že číslica 5 je súčet 2 + 3. Je 23 axiomov euklidovskej geometrie. Ľudské telo sa skladá zo 46 chromozómov, 23 od každého rodiča. Krv začína obiehať pri 23 stupňoch. 23 - čo to je? Je to Boh? 2:3=0,666 - tak teda Diabol? V knihe zjavenia je iba 22 kapitol a ako končí?...newy-orský Yankees vyhrali svetovú sériu 23-krát: -od roku 1923. Caesar bol prebodnutý 23 ranami. Bomba na Hirošimu spadla o 8:15, 8+15=23. Waco, Texas a bomba v Oklahoma City, oboje sa stalo 19.apríla, 19+4=23. Obratník Raka: 23,5° severne. Obratník Kozorožca: 23,5° južne. 10886 bolo číslo, ktoré nosil Al Capone vo väzení. 1+0+8+8+6=23. Ted Bundy bol popravený 23.januára. Všade je 23.........Johna Kennedyho zabili 22. Novembra 1963, 2+2+1+9+6+3=23 alebo 22.11 - 23 ..................... Dvojicky v New Yorku napadly terosristy 11.9 2001 - 11+9+2+0+0+1 .............................................

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Náhoda? Asi áno, lebo niektoré informácie sa nedajú presne potvrdiť, kedy sa stali :)
    Ale zato je to fakt zaujímavé.

    OdpovedaťOdstrániť

Pozri tiež:



Oficiálny e-mail: MGPJohny@gmail.com
Kopírujte len s mojím povolením alebo uveďte zdroj.

Johny ©2008-2009