30 októbra 2008

Venkovský učiteľ

Zase raz tu máme nejaký český film. Tentokrát sa však nejedná o bláznivú komédiu, ale o život obyčajných ľudí, ktorí majú svoje problémy.


Učiteľ z Prahy prichádza do malej dediny, kde ho s radosťou príjmajú, lebo v takom zapadákove nemajú iný spôsob ako nájsť učiteľa. Učiteľ sa tu stretáva s Máriou, statkárkou, ktorá je sama na výchovu chlapca v puberte. Učiteľ rýchlo zapadne medzi nich a je v dedine obľúbený.
Idylku však pokazí jeho bývalý priateľ. Príde ho navštíviť, zvedie chlapcovu priateľku a narobí si v dedine nepriateľov a sťaží učiteľovi život. Každý musí riešiť svoje problémy a popritom sa snažiť pomáhať iným v riešení ich starostí.


Tento film je drámou s veľkým "D". Osudy hlavných postáv učiteľa, Márie a jej syna sú zaujímavé a neľahké.
Film je naozaj drámou, lebo tu nájdeme aj dlhé zábery kamerou, kvalitné herecké obsadenie a dobrý scenár. Pavel Liška, ktorý hral učiteľa svoju postavu stvárnil dokonale, vedel sa vždy tváriť tak, ako si to situácia vyžadovala. Pocit smútku, melanchólie a dramatičnosti umocňovala hlavne hudba. Keď bolo treba smútiť, bola pomalá a smutná, keď bola zábava, tak bola veselá. Z tých veselších som v soundtracku spoznal pesničku Známka punku od skupiny Visací zámek.
Napriek týmto všetkým chválam musím povedať, že film sa mi zdal strašne dlhý a niekedy nesmierne nudný. Dosvedčuje to aj fakt, že som ho musel pozerať na 2x, lebo som už nemal sily ani chuť ;). Videl som už omnoho dlhšie filmy, pri ktorých som sa nenudil, napríklad Zelená míľa alebo Americký gangster.


Žáner: Dráma

Dĺžka: 117 minút

Krajina pôvodu: CZ/ FR/ Germany

Rok: 2008

Réžia: Bohdan Sláma

Hrajú: Pavel Líška (učiteľ), Zuzana Bydžovská (Mária), Ladislav Šedivý (Chlapec)

Moje hodnotenie: 7/10


Oficiálna stránka filmu: Venkovský učiteľ

DVD obal: Obal

Iná recenzia: Recenzia

IMDb: Venkovský učiteľ

p.s. dráma dobrá, ale strašne nudná.
p.s.2 aký je váš názor na tento film?

pošli na vybrali.sme.sk

2 komentáre:

Pozri tiež:



Oficiálny e-mail: MGPJohny@gmail.com
Kopírujte len s mojím povolením alebo uveďte zdroj.

Johny ©2008-2009