13 augusta 2008

Americký gangster


Predstavte si, že ste vo vojne vo Vietname. Všade vidíte len nepriateľov, mŕtvych kamarátov a nič svetlé okrem prostitútok v meste. Čo vám prinesie nádej? No predsa drogy. Avšak keď raz začnete, je ťažké skončiť.
Vojaci, ktorí sa vrátili domov z vojny (okrem tých v truhlách) si nemohli odvyknúť a hľadali drogy aj doma v USA. To využila mafia, ktorá sa chopila obchodu s drogami. Je jasné, že každý si chce uchmatnúť z koláča čo najväčší kus. Boss černošského klanu v Harleme však náhle zomrie a niekto po ňom predsa musí prebrať kšeft.


Na scénu sa tak dostáva jeho šofér Frank Lucas (Denzel Washington). Rozhodne sa prevziať vedenie aj so svojou rodinou. Aby mohol prosperovať, zájde za svojím bratrancom do Bangkoku a ten ho zavedie priamo k zdroju heroínu. Podotýkam, že 100% a veľmi lacného.
Frank takto rozbieha veľký kšeft, kupuje domy, nasťahuje tam svoju rodinu a každý z bratov a bratrancov si berie rôzne odvetvie spracovania drog.
Vo filme uvidíte aj dlhú cestu výroby a pípravy drog, ktorú musí absolvovať Frankov tovar, aby z neho mohol vytvoriť "Modrý zázrak".
Na druhej strane sa však nachádzajú ostatné klany, ktorým zobral "jedlo" spred nosa. Tí majú na výber len z 2 možností. Buď sa k nemu pridajú alebo im vystrelí mozog (uvidíte aj názornú ukážku). Frank si pochvaľuje hlavne talianskych kolegov, ktorí podplácaním polišov zabezpečili pokoj.
Je tu však Richie Roberts (Russel Crowe), ktorý ako jediný poliš ohlásil 1.000.000 dolárov, ktoré našiel. Tým sa stal takpovediac zradcom skorumpovaných polišov, ktorí mu to dávajú najavo. FBI však rozbieha veľkú protidrogovú akciu a vytvára špeciálne protidrogové jednotky. Richie je vodcom jednej z nich a začína zisťovať a pomaly aj šlapať na krk veľkým rybám a postpune sa dostáva aj k Frankovi. Je jasné, že sa títo dvaja určite stretnú.
Strednou cestou medzi Richiem a Frankom je policajt Trupo (Josh Brolin). Symbolizuje paradoxne tú najhoršiu stranu. Je nepriateľom Richieho a zároveň si nesadol ani s Frankom. Je to najhorší poliš, akého si len viete predstaviť.
Zlomovým bodom vo filme je ukončenie vojny, ktorá znamenala všetko. Frank sa snaží získať čo najväčšiu zásielku a tak ešte zarobiť. Richie však už má veľa stôp a dôkazov a dýcha mu na krk. Taktiež Trupo si s Frankom vybavuje účty. Nakoniec nastane aj chvíľa, kedy sa Frank stretne s Richiem. Záver predstavuje spojenie 2 navzájom protikladných strán, aby chytili spoločného nepriateľa. O čom hovorím, pochopíte po pozretí si tohto filmu.


Zážitok z tohto filmu je doslova veľkolepý. Je to tým, že filmy tohto žánru ma bavia. Taktiež už meno režiséra, teda Ridleyho Scotta prezrádza veľa. Jeho film z roku 2000 Gladiátor patrí medzi moje najobľúbenejšie filmy a Americký gangster sa k nim zaraďuje už tiež. Film napriek svojej dĺžke dokáže upútať diváka a udržať ho v kresle. Dej je podľa skutočnej udalosti, teda je takmer reálny. Mafia tu bola, je, aj bude, len sa jej praktiky budú meniť. V minulosti sa však dodržovali určité pravidlá, čoho dôkazom je aj tento film na štýl talianskej mafie ako Krstný otec. Dej sa rozvíja vo viacerých vetvách, Frank a ani Richie sa nijako neovplyvňujú takmer až do konca. Spojnicu tvorí Trupo, ktorý je v kontakte s oboma stranami. Kto hľadá kvalitný filmový zážitok, dokonalý príbeh a dej, skvelých hercov v hlavných roliach, tak si tento film musí pozrieť, lebo za to stojí. Prvýkrát odo mňa nejaký film dostane plný počet bodov.


Žáner: Kriminálny/dráma/mafiánsky

Dĺžka: 156 minút

Krajina pôvodu: USA

Rok: 2007

Réžia: Ridley Scott

Hrajú: Denzel Washington, Russel Crowe, Josh Brolin

Moje hodnotenie: 10/10


Oficiálna stránka filmu: American gangster

DVD obal: Obal

Iná recenzia: Recenzia

p.s. skvelá mafiánska klasika zo 60. a 70. rokov!
p.s.2 nezabudnite na starú novinku v recenziách :D

Obrázky: Movie wallpapers , Kinema

pošli na vybrali.sme.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pozri tiež:



Oficiálny e-mail: MGPJohny@gmail.com
Kopírujte len s mojím povolením alebo uveďte zdroj.

Johny ©2008-2009