13 decembra 2008

Čo chcem na Vianoce?


Blížia sa Vianoce a je veľa ľudí, čo kupujú darčeky na poslednú chvíľu. Ak ešte netušíte, čo máte kúpiť, môžete si prečítať tento článok, kde opíšem niektoré produkty, ktoré ma zaujali a nenahneval by som sa, keby som ich našiel pod stromčekom aj ja :). Budú to hlavne technické vecičky.

Na začiatok vám ukážem darček, o ktorom viem, že ho už dostanem. Ešte niekedy v lete sme s mamou v jednom obchodnom centre zbadali peknú voňavku Tonino Lamborghini Feroce. Už vtedy som o nej musel napísať článok. Teraz pridám len jej foto.

feroce lamborghini
Teraz spomeniem darčeky, ktoré určite nedostanem, ale chcel by som ich.


Externý HDD
Medzi taký najužitočnejší darček patrí asi externý harddisk (hdd). V poslednom čase ich ceny išli rapídne dole a kapacita sa zväčšuje. Nedávno som čítal aj článok o tom, že vedci dokážu už vyrobiť taký hdd, ktorý má kapacitu 1TB (1TB= 1024 GB) a veľkosť si už nepamätám, ale bola strašne malá a preto je to také prevratné.

Pre porovnanie cien som zobral do ruky 2 reklamné letáky a na nete našiel jeden e-shop. Tieto externé HDD by sme mohli rozdeliť do 2 skupín a to 2,5" a 3,5", ja sa však zameriam na 3,5", ktoré sú síce väčšie priestorovo, ale aj obsahovo a mne by nevadilo mať doma takú 500 GB škatuľku.

V letáku č.1 stojí 500 GB 3,5" hdd Seagate s počtom otáčok 7200 rpm len 2500 sk.
V letáku č.2 stojí 500 GB 3,5" hdd Toshiba, počet otáčok neudaný, tiež 2500 sk.
V e-shope stojí 500 GB 3,5" hdd Western Digital so 7200 rpm 4100 sk (obrázok 1); Toshiba (obrázok 2) s tými istými vlastnosťami len 2500 sk a Seagate (obrázok 3) za 2400 sk.
western digitaltoshiba
seagate
USB lampa
Ďalšou potrebnou vecou pre majiteľa PC je aj lampa. Dokonca stačí malá lampička, na ktorú nepotrebujete ani elektrickú zásuvku, staší USB.
Hovorím o USB lampách, ktoré sa večer určite zídu, lebo písať na klávesnici bez dívania sa nevedia všetci. Takúto lampičku môžete rôznymi spôsobmi ohýbať a nastavovať tak, aby vám nezavadzala a zároveň vám dobre osvetlila klávesnicu.
Lampičky používajú LED diódy, ktoré vydržia 100.000 hodín svietenia, takže sa nemusíte báť o trvácnosť. Ceny sa pohybujú od 200 sk ( ale videl som aj za menej) za tie najjednoduchšie lampy, až do tisícov korún, kde lampy už majú aj rôzne vylepšenia ako napríklad lávová lampa.
usb lampausb lampa

Reproduktory

Niekedy v lete, keď som ešte mal peniaze, som si chcel kúpiť nejaké reproduktory. Hneď ma zaujala značka Genius. Ich produkty sú vraj dobré a nie sú také drahé ako konkurencia.
Chcel som investovať do 5.1 sústavy, aj keď v notebooku nemám takú zvukovú kartu, to by sa ale vyriešilo kúpou lacného DVD prehrávača s podporou 5.1 . Teraz sú na trhu 2 typy repro sústav, ktoré sú celkom dobré. Ten starší je sústava Genius SW-HF5.1 5005 (obrázok 1) za 3000 sk, ktorého výkon je dokopy 150 W, čo je do bytu tak akurát. Novší typ sa volá Genius SW-HF5.1 6000 (obrázok 2) za 4000 sk v e-shope a za 4500 sk v letáku, ktorý má výkon 200 W a má aj display.
Výhodou oboch typov je množstvo konektorov na zadnej strane, cez ktoré môžete k "bedniam" pripojiť TV, PC, DVD a MP3 prehrávač. Naraz vám však zvuk samozrejme nepôjde, ale vyberiete si, z čoho chcete mať zvuk. Diaľkové ovládanie je samozrejmosť.
genius reprogenius reproTak teraz ste mali možnosť vidieť moje túžby. Nie je to najlacnejší špás a ja viem, že nič z toho nebudem mať, ale mi to až tak nevadí. Na notebooku si hádam nejako vystačím so 100GB priestoru, hudba sa v byte hlasno nedá počúvať bez toho, aby som niekoho rušil a na klávesnici sa buď naučím písať alebo si zapálim veľké svetlo.
Voňavku už čoskoro budem mať, takže o pach je postarané a ja viem, že od rodičov určite ešte niečo dostanem, aj keď nepokladám za nutné, aby som niečo dostal. Vianoce nie sú/ nemali by byť o darčekoch, ale o stretnutí sa s celou rodinou a príjemne strávených chvíľach. Ak však chcete niekomu kúpiť niečo technické a máte dostatok financií, tak vám možno moje tipy pomohli.

p.s. nie vždy drahší darček znamená lepší. Čo by ste si pod stromčekom chceli nájsť vy? Alebo už viete, čo nájdete? ;)

pošli na vybrali.sme.sk

14 komentárov:

  1. Tá lampa sa mi páči, tá je dobrá :)
    S novým parfémom chceš koho zbaliť? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hehe, nejako sa podrobne pýtaš :P

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja už viem, že dostanem nové reproduktory, keďže tie staré sa mi pokazili, a momentálne som bez zvuku :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nemám čas na prečítanie článku, prečítam si ho zajtra. Ale podľa obrázkov tipujem, že máš malé nároky :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Sorry, že odpovedám až teraz, nešiel net.
    David: Ale ty dostanes repraky 2.0, ze? to znamena, ze len 2 repraky bez subwooferu, ze?
    Mio: No fakt male...ale sa v clanku docitas, ze to nepokladam za realne, aby som nieco take mal.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Johny: No, keďže som videl iba veľkosť krabice, predpokladám, že to nebudú iba 10 cm repráčiky :) Krabica bola dosť veľká :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nebol na tej krabici nejaký obrázok produktu? :) Či bola zabalená?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. No videl, ale iba tak "z rýchlika" :D (čiže som nič podstatné nevidel :))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. heh no nastastie usb lampicku nemusim riesit (thank you thinkpad :-P)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Pavol: heh...tak tam je to už vstavané ;). Neodráža sa potom to svetlo od obrazovky?

    OdpovedaťOdstrániť
  11. hehe, tá lampička je fakt dobrá :) ale radšej mám osvetlenie trošku viac zhora :))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Noo ale ak máš notebook, tak nebudeš predsa so sebou brať obrovskú 100 W žiarovku aj s lampou :D

    OdpovedaťOdstrániť
  13. poznám. Poznáš notebook a laptop? Možno budeš potme niekde, kde luster nie je :)

    OdpovedaťOdstrániť

Pozri tiež:



Oficiálny e-mail: MGPJohny@gmail.com
Kopírujte len s mojím povolením alebo uveďte zdroj.

Johny ©2008-2009