05 novembra 2008

10 000 pred Kristom

Chceli by ste vidieť, aký bol svet pred 10 000 rokmi? Tento film vám ponúkne pohľad do minulosti, ale v žiadnom prípade to nie je učebnica dejepisu, so skutočnosťou tento film nemá veľa spoločné.


Vysoko v studených horách žije kmeň, ktorý sa živí lovom mamutov. Stará šamanka kmeňa predpovedá, že na kmeň zaútočia neznámi votrelci. D´Leh, nový vodca lovcov mamutov je zaľúbený do krásnej Evolet, ktorá mu je prisľúbená. Ich lásku však preruší vpád cudzincov, ktorí ju odvlečú spolu s väčšinou kmeňa.
D´Leh je rozhodnutý, že Evolet nájde a tak sa spolu s ďalšími vydá na dlhú cestu. Počas cesty stretáva nebezpečné 3-metrové vtáky, šabľozubého tigra a samozrejme mamutov. Stretne aj rôzne kmene, ktorým tiež uniesli ich rodiny a preto sa k nemu pridajú a rozhodnú sa postaviť sa proti nepriateľovi, ktorý zotročuje ich ľud.


Aj keď film má pôsobiť dobrodružne a pútavo, niekedy je vtipný a to zvláštnym spôsobom. Každý priemerne inteligentný človek si uvedomí, že lovci mamutov, africké kmene a egyptskí bojovníci s kovovými mečmi nemôžu žiť v tej istej dobe a lovci nemôžu vyhrať nad bojovníkmi. Taktiež aj prejsť niekoľko tisíc kilometrov peši cez hory a púšť je nemožné. Toto však nejdem hodnotiť, lebo vo filme je dovolené všetko.
Režisér Roland Emmerich režíroval aj Hviezdnu bránu a kus z nej preniesol aj do tohto filmu. Veď votrelec z vesmíru v egyptskej pyramíde sa až príliš podobá na Hviezdnu bránu. Ale budiš (nie minerálka).
Oproti nelogickosti tu však máme skvelé efekty, dlhé panoramatické snímky krajiny, kde sa hemžia tisíce ľudí, mamuty a pyramída sa stavia. To je potešením pre oko diváka. Vykreslenie vyhynutých zvierat je tiež dokonalé, vytvoriť mokrého šabľozubého tigra na počítači asi nie je hračka.
Film sa dá pozrieť, nečakajte však nič na rozmýšľanie, len príbeh silnej lásky s veľmi, podotýkam veľmi divným záverom. Práve záver uberá tomuto filmu na normálnosti, veď si pozrite film a posúďte sami.

Žáner: Akčný/ romantický

Dĺžka: 109 minút

Krajina pôvodu: USA/ Nový Zéland

Rok: 2008

Réžia: Roland Emmerich

Hrajú: Steven Strait (D´Leh), Camilla Belle (Evolet)

Moje hodnotenie: 7/10


Oficiálna stránka filmu: 10,000 BC

DVD obal: Obal

Iná recenzia: Recenzia

IMDb: 10,000 BC

p.s. máte vo filmoch radi zmysluplnosť, alebo je hlavné zrelaxovanie?
p.s.2 staňte sa aj vy tvorcom recenzií.

pošli na vybrali.sme.sk

2 komentáre:

Pozri tiež:



Oficiálny e-mail: MGPJohny@gmail.com
Kopírujte len s mojím povolením alebo uveďte zdroj.

Johny ©2008-2009