17 augusta 2008

Môj rebríček filmov

Pozeral som si zoznam filmov, ktoré som už videl a rozhodol som sa, že spravím rebríček najlepších z nich. Pôvodne som chcel, aby rebríček mal len 10 miest, ale keď som mal vypísaných už 25 filmov, ktoré sa mi páčili, rozhodol som sa ho rozšíriť na 25 miest.
Teraz zverejním rebríček tu a potom ku každému filmu napíšem, prečo práve tento film je na tom mieste.
Rebríček je teda tu:

  1. Zelená míľa
  2. Meno ruže
  3. Gladiátor
  4. Krstný otec 1
  5. Da Vinciho kód
  6. Krstný otec 3
  7. Vykúpenie z väznice Shawshank
  8. Trója
  9. Posledný samuraj
  10. Americký gangster
  11. Purpurové rieky
  12. Kolja
  13. Pád Tretej ríše
  14. Goyove prízraky
  15. Umučenie Krista
  16. Krstný otec 2
  17. Firma
  18. Ratatouille
  19. Hitman
  20. Oko
  21. Borat
  22. Let´s dance
  23. Votrelec versus predátor
  24. Van Wilder
  25. Veľkofilm
Tak a teraz postupne o každom filme:

1. Zelená míľa
Zaslúžene prvé miesto. Námet z knihy Stephena Kinga je úžasný a príbeh väzňa, ktorý je odsúdený nespravodlivo za svoju ochotu pomáhať je dojímavý. Taktiež vzťah, ktorý vzniká medzi dozorcom a väzňom je úžasný. Väzeň John má aj nadprirodzené schopnosti, ale dej sa sústreďuje hlavne na vzťahy medzi postavami.

2. Meno ruže
Kto nečítal knihu od Umberta Eca, tak asi ťažko pochopí filmu. Film je síce zostručnený, ale jeho pútavosť zostáva naďalej. Je to detektívka, ktorá sa odohráva v kláštore a vy stále neviete, kto spáchal zločin, lebo váš tajný tip práve zomrel. Nemáte šancu uhádnuť páchateľa :).

3. Gladiátor
Trocha starší film, ale je výborný. Zobrazuje nekalé praktiky v Ríme a aj ťažký osud vojaka, ktorý ak chce nastoliť spravodlivosť, musí prežiť súboje v aréne a obetovať aj najdrahšiu obeť.

4. Krstný otec 1
Klasický mafiánsky príbeh. Udivuje ma hlavne usporiadanie moci v mafiánskej rodine a ich pravidlá, ktoré sa rešpektujú aj medzi úhlavnými nepriateľmi. Sila mafie spočíva v jednote. Film toto verne zobrazuje a je aj mierne akčný. Taktiež podľa knihy, od Maria Puzza.

5. Da Vinciho kód
Pripútaný ku kreslu budete sledovať, ako hlavní hrdninovia postupujú od nápovedy k nápovede a hľadajú tajomstvá minulosti. Napínavosť charakterizuje tento film a aj hádanky a dej sú prepracované.

6. Krstný otec 3
Oproti jednotke je tu omnoho viac vrážd a akčnosti. Tu sú tie pravé mafiánske čistky a dobrý don vidí, kto je jeho nepriateľ a zradca.

7. Vykúpenie z väznice Shawshank
Taktiež námet od Stephena Kinga. Jeden človek svojím úsilím dokáže zmeniť chod celej veľkej väznice a taktiež sa prenesie cez to, že je tam neprávom. Svojou šikovnosťou si zabezpečí aj peniaze. Taktiež je tu zobrazený typ človeka-väzňa, ktorý si tak zvykol na väzenie, že sa bojí vyjsť von na slobodu, aj keď môže.

8. Trója
Spracovanie mýtu o trójskej vojne spolu so všetkými hrdinami vojny podľa Homérovho diela. Páčia sa mi takéto filmy, ktoré sú založené na histórii a vidíte tam výzbroj a dávne bitky.

9. Posledný samuraj
Taktiež film, ktorý má srdce a dej. Samuraji sa neboja položiť svoj život proti veľkej presile a novým zbraniam. Sú však omnoho chytrejší ako nepriateľ a skvelá taktika im umožní víťazstvo nad silnejším súperom.

10. Americký gangster
Niečo podobné ako Krstný otec, tu je však zobrazená modernejšia tvár mafie, kde už bohužiaľ neplatia pravidlá, ale ak sa nájde človek, ktorý rešpektuje určité medze a svojou inteligenciou dovedie svojich ľudí k moci, tak sa stáva vážnym súperom pre staré klany.

11. Purpurové rieky
Na presný dej si nespomínam, ale herec ako Jean Reno potvrdzuje kvalitu. Pátranie po minulosti je prítomné aj v tomto filme.

12. Kolja
Český film, ktorý má dej zasadený do socializmu. Rusi sú všade a ľudia ich majú plné zuby. Nečudo, že sa hlavná postava nepoteší, keď zistí, že sa musí starať o ruské dieťa a jeho matka (matka hlavnej postavy) je zásadne proti Rusom. V tomto filme je komickosť počas tých najťažších chvíľ. Naozaj pekný film.

13. Pád Tretej ríše
Spracovanie konca 2. svetovej vojny, hlavne jej posledných okamžikov. Dej sa sústreďuje na Adolfa Hitlera počas obliehania Berlína. Vodca už tuší, čo sa stane, ale všetkých drží v nádeji do konca. Vlastnú rodinu otrávi pomocou tabletiek a sám sa pripravuje na svoj koniec. Pútavý a dramatický film, ktorý sa snaží verne zobraziť históriu a posledné okamihy ľudí.

14. Goyove prízraky
Film zobrazuje ťažký život umelca počas inkvizície a Napoleonovho vpádu. On je vážený, avšak jeho priateľov a lásku zatvára inkvizícia a on sa snaží týmto nezmyselným mukám zabrániť.

15. Umučenie Krista
Spracovanie biblického príbehu, ktoré si nekladie servítku pred ústa. Je to naozaj veľmi krvavý film, ktorý vám spôsobí taktiež muky. Veď dívať sa na to mučenie nie je nič príjemné. Zaujímavosťou je aj použitie hebrejského jazyka, takže pripravte sa na titulky :).

16. Krstný otec 2
Predchádzajúce diely skončili omnoho lepšie v tomto rebríčku. Je to preto, lebo dvojka bol skôr taký vysvetľovací diel s malým množstvom akcie a zaujímavostí.

17. Firma
Film podľa knihy Johna Grishama. Knihu som čítal a bola napínavá. Takisto aj tento film. Začiatok je ako sen, firma vám ponúkne veľa peňazí, dom, auto a všetko po čom túžite. Keď však zisťujete, že v minulosti tu zmizli zamestnanci a nikto vám nedovolí ísť na tretie poschodie, je to podozrivé. Kladiete si otázky, odkiaľ berie firma na to peniaze? Prečo má tak málo zamestnancov a je prosperujúca? Prečo zarába lepšie ako keby bola v NY? A pomaly prichádzate na to, že firma nerobí všetko podľa poriadku a vy ste v tom zapletený až po uši. Nemôžete veriť ani federálom, ani firme, takže všetko je na vás.

18. Ratatouille
Príjemný film na oddýchnutie, s pekným dejom. Myšiak má svoj sen a ide za ním a pritom sa spriatelí s chlapcom. Je to fakt pohodovka.

19. Hitman
Nejde len o strieľanie. Agent Hitman si svoje úlohy plní dokonale a svojej organizácii slúži perfektne. Avšak organizácia sa ho snaží zbaviť, takže nemôže veriť už nikomu. Je zvyknutý pracovať sám, ale aby prežil, musí sa spojiť s jednou ženou. Všetko má dokonale naplánované a unikne organizácii aj polícii.

20. Oko
Pekný horror, ktorý však má aj mierny dej. Na konci človek pochopí, čo sa žiadalo od hlavnej hrdinky.

21. Borat
Veľmi zaujímavý film. Chudáci Kazachstanci. Film ich zhovadil, ale bola to neuveriteľná sranda. Borat je fakt zaujímavý človek, ktorého život nechápu vo vyvinutej Amerike a vyrába tak vtipné situácie.

22. Let´s dance
Niekto poznáte tento film pod názvom Step up. Je tu všetko, čo zaujíma mladých ľudí, teda tanec, hudba, láska a problémy :D.

23. Votrelec versus predátor
Tu zaujme hlavne technologická vyspelosť predátora, ako aj akčnosť a boj o holý život.

24. Van Wilder
Niečo podobné ako Prcičky. Van Wilder je študent, ktorý sa snaží spolu s kamošmi vyhrať v súťaži nad snobmi z tej istej univerzity. Samozrejme hra nie je vždy férová, preto tu zažijete fakt nechutné kúsky od obidvoch strán.

25. Veľkofilm
Alebo taktiež aj Velkej biják a Big epic. Je to paródia na viacero fimov. Tento film sa nemusí každému páčiť, ale ak nehľadáte žiaden zmysel filmu a chcete sa len zabaviť, ako niekto zhovadí filmy, ktoré ste videli, tak je to pre vás to vhodné. Mne sa to páčilo a spravili z toho zaujímavý mix :D.

Tu je teda môj rebríček. Mne sa páčili tieto filmy pre rôzne dôvody, vám sa môžu pre iné alebo ich môžete aj neznášať. Do komentárov môžete napísať aj váš rebríček filmov, nemusíte 25 :D , stačí TOP 3, alebo ak je tu nejaký veľký fanda, tak aj TOP 10 :D.

Pridal som aj anketu, aby ste mohli hlasovať, ktorý film sa vám z mojej TOP 10 páči.

pošli na vybrali.sme.sk

18 komentárov:

  1. Uuhm, Zelená Míľa... to by som si ešte raz rád pozrel... Ja obľúbený film mám, je to Scary Movie a je jedno, aká je to časť. Ešte sa mi páčil film Trip Road, ktorý išiel nedávno na JOJke a v minulosti sme ho mohli vidieť aj na STV 1. Ešte sa mi páči aj film, alebo lepšie povedané - dokument, o štyroch amerických humoristov, volá sa to, myslím: "Komici na šnůře", ale nie som si istý, či je to celý názov. Ale je to super, odporúčam pozrieť, niekedy v nočných hodinách, keď sa na komédii najviac zasmejete.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V tom Trip road hral aj herec, ktorý hral v Prcičkách Stifflera :D. Bol to zábavný film. O tých komikoch som ešte nepočul.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nemá to trip road byť opačne, Road Trip ? Zelená míľa je dobrý film, hlavne preto bo je tam Tom Hanks, no podľa mňa lepší film s ním je Forest Gump, Zachráňte vojaka Riana je dlhý film, je dobrý, no dlhý a stále len tá vojna XD
    Ja nemám obľúbený film, v respektíve vždy mám nejaký iný. Prakticky preferujem komédie a paródie, Scary Movie je super, alebo aj všetky podobné, ktoré sa končia na Movie (Date Movie,...) no takže tak, komédie sú naj :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Asi to má byť Road trip :D. Nemá to byť náhodou Zachráňte vojaka Ryana?? :)
    U mňa sa zas komédia alebo paródia nemôže umiestniť na prvých miestach, ale mám ich strašne rád :D a už dlho som nevidel dobrú paródiu.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. j, *ryana
    a preco nemozes umiestnit paro/kome/die na prve miesto ked ich mas tak strasne rad ?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Nemôžem, pretože ja ich nepovažujem za plnohodnotné filmy, lebo nenesú v sebe nejakú myšlienku a to je u mňa dôležité. Mám ich rád pre odreagovanie, ale do rebríčka som ich veľa nedal.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. u parodiach to chapem, ale komedie nie su plnohodnotne filmy? vsak aj tie maju v sebe myslienku, a este sa k tomu aj pobavis, narozdiel od tych co maju myslienku no inak zomieras od nudy...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. No ja som si povedal svoj názor, tak to nechajme tak :).

    OdpovedaťOdstrániť
  9. samozrejme, kazdemu podla jeho gusta, ale pre boha - troja? votrelec vs perdator????

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Trója pre príbeh, ktorý vymyslel už Homér a množstvo výzbroje vo filme-ja som obdivovateľ historických filmov a keď je tam ešte výzbroj... :)
    Votrelec vs. predátor-chcel som do rebríčka zahrnúť viacero žánrov a nemám rád sci-fi, ale AVP sa mi celkom páčil. Aké sú tvoje naj filmy?

    OdpovedaťOdstrániť
  11. a co tak 21 gramov, crash, requiem for dream..to su pecky..nie tieto povecine nudne blbostico ti nic nedaju :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. anonymný: tie filmy asi vtedy ešte neboli/resp. nemal som k nim možnosť sa dostať. Myslím si, že Zelená míľa, Shawshank, Pád tretej ríše a Umučenie Krista mi určite niečo priniesli ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. zelenu milu uznavam a naveky uznavat asi budem ako najlepsi film aky som kedy videla... to ze ma 3 hodiny a ja som ho uz videla asi 14 x v 4 roznych jazykoch hovori za vsetko... dokonca som to cele kukala aj v madarcine a to neviem ani tesik>DDDD

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Zelena mila je vyborny film, mna tiez zaujimavu filmy ktore maju dej a priamu nadveznost.ja osobne by som k naj filmom priradil Batman zacina alebo temny ritier je dobre pozerat ako vznikla tato komiksova postava nie ako amatersky spracovane prve filmy o tento komixovom hrdinovy ale takychto filmov je viac Mne osobne sa paci aj Terminator Salvation alebo Nikdy sa nevzdavaj..tento film by som doporucil do top 10 .=)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Anonymný: Myslím, že s Batmanom aj s Nikdy sa nevzdávaj súhlasím, sú to veľmi dobré filmy :)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Nechápem prečo tam neni Harry Potter

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Neviem či ho videl ale ked tam neni tak určite nie :P

    OdpovedaťOdstrániť

Pozri tiež:



Oficiálny e-mail: MGPJohny@gmail.com
Kopírujte len s mojím povolením alebo uveďte zdroj.

Johny ©2008-2009